JOM KLIK !
You are beautiful
Welcome to my blog.You want to Follow or go back Home.
Make Own Header with Images
Wednesday, December 28, 2011 @ 12:48 AM | 0 Comment [s]



Assalammualaikum + annyeong, chingu :)

\Bismillahirrahmanirrahim/ Hello fellas. Hari neh Aleeyanak buat tutorials buat header bergambar.Ape yang korang perlukan ialah Adobe Photoshop. Tk kesahlah Adobe Photoshop berapa, janji Photoshop.  Aleeya punye Adobe Photoshop CS5. Tk kesahlah CS brape, janji paham. Lol. Let us start.

1. Korang open new page. File -> New . Then nanti dia akan keluar macam gambar bawah neh. Korang pilihlah width and height korang sendiri. Kalau Aleeya, width - 750 px and height 250 px. And background contents tuh kene transparent tau.


2. Then dia akan keluar seperti gambar di bawah ini. 


3. It's time untuk letak gmbar dkt header korang pulak. Korang pergi dekat File -> Open then pilihlah gambar yang korang nak letak kat header. Klik. Then dia akan keluar macam gambar bawah neh.


4. So now, nak cut. Korang click pade tool 'Magic Eraser Tool' . Then korang klik dekat gambar bahagian korang nak buang. Hasilnye macam bawah neh. 


5. Bile korang punye gambar dah cut bahagian tk penting, mase untuk drag pulak. Korang tekan pada tool 'Move Tool' dan drag gambar korang pade file yang transparent yang mule2 tadi. Jadi macam neh gambarnye. 


6. Then resizelah saiz dia. Adjust2 sikit bagi lawa. Kalau boleh jangan nak full sangat gambarnye. Nampak muke je pon dah okay. And mase untuk tulis tulis. I mean the font. Korang plih tool 'Horizontol Type Tool'. Then tulislah ape yang korang nak tulis kat bahagian yang kosong tu. Macam gambar bawah neh.


7. Okayy kalau korang nak font dia 'lawa' sikit, korang pergi kat bahagian yang diwarnekan biru. Macam gambar neh, yang diwarnekan biru 'Tutorial Header' . Korang right click, then dia akan keluar macam2. Korang pilih 'Blending Options' . And akan keluar macam gambar bawah neh.


8. Korang click dkt 'Stroke'. Pastikan ade tanda right keluar. Then korang pilihlah nak garisan luar dia warne ape. Macam Aleeya, Aleeya pilih warne putih. And saiz Aleeya buat '2' je. Like this.


9. Hasilnye akan jadi macam neh kalau dah siap.


10. Then, save kan dia. Pergi File -> Save for Web & Devices. Nanti dia keluar gambar cenggini. 


11. Yang Preset tu. Korang kene pastikan Preset dia : PNG-24 tau. Jangan lelain pulak. And then click enter. Dah save ~ ~ ~ Hasil header korang akan jadi cenggini .


Okayy tu hasil dia. Buruk. Aku tau. Aku tk biasa buat header cenggitu. Bawah neh ada header yang ak buat jugak tapi gune gmbr manusia. Tekalah gambar siapa :P And font dia aku kilatkan. Nak tutorials yang font kilatkan? Tunggu nanti yeee :P

She's pretty. I know :') Guess who is she?

Kalau Ambik komen tau ~ 



Older Post | Newer Post
Profile


Hello There. Welcome to my Tutorial blog. Be nice here and leave your comment on my tagboard.
Feel Free to Follow Me :)

 Online Users

Entry Profile Stuff Links



Tagboard


.

Round of applause


Copyrigt : Nur | Izzati
Tutorial Credit: Le Tutorial | Nur Nabilah